al contingut a la navegació Informació de contacte

Sedó

Sedó és el més gran dels pobles del terme i es troba a la dreta del Sió.

Altitud: 450m

Topònim: d'etimologia incerta, hi ha indicis que Sedó prové del llatí Sedatione (lloc de repòs) que podria significar "hostal", que en diverses maneres es troba en més d'un topònim segarrenc. Altres hipòtesis apunten cap a un origen pre-romà ("Satabone"). Font: Els topònims de la Segarra, Albert Turull.

Sedó és el més gran dels pobles del terme i es troba a la dreta del Sió, al vessant de la carena on hi ha l'església i restes del vell castell. El nucli de població va desenvolupar-se a partir del primitiu castell medieval situat en el punt més elevat del turó de Sedó. El nucli medieval encastellat va donar pas a un desenvolupament urbà per la falda d'aquest turó a partir del segle XVI i, sobretot, durant els segles XVIII i XIX.

L'església, dedicada a Sant Donat, situada fora del clos, conserva bona part de l'estructura primitiva i la portalada és d'època del gòtic tardà. Més al nord, a la mateixa carena, hi ha l'ermita de les Santes Masses on es venera una imatge gòtica de la Mare de Déu.

Sedó és esmentat en l'acta de consagració de Santa Maria d'Urgell el 1040.

(font: Enciclopèdia Catalana i www.elsgnoms.com)