al contingut a la navegació Informació de contacte

Florejacs

El poble de Florejacs es troba a ponent del terme municipal de Torrefeta i Florejacs, entre els barrancs del Joncar i de Gravet, tributaris del Sió.

Altitud: 491m

Topònim: el nom del poble de Florejacs ve de “Floridiacos”, derivat de “Floridius”. Font: Els topònims de la Segarra, Albert Turull.

El poble de Florejacs es troba a ponent del terme municipal de Torrefeta i Florejacs, entre els barrancs del Joncar i de Gravet, tributaris del Sió. El nucli antic edificat sobre un territori rocós, és format per diversos carrerons, alguns dels quals coberts amb arcs ogivals. Tocant el carrer fora del clos antic, en un lloc més elevat, s’alça l’antic castell de Florejacs, que ja consta en documents de l’any 1099.

L’estructura del primitiu castell medieval pràcticament no s’ha conservat, ja que en el segle XVI es reformà i es convertí en un casal senyorial que conserva, però, elements medievals i una alta torre de defensa emmerletada, de planta rectangular, com també els murs atalussats de la muralla.

El castell obrí, el 1993, les seves portes al públic. És possible visitar el celler, l’estable i la presó a la planta baixa, mentre que el primer pis ofereix sales senyorials amb pintures i mobiliari. Des de la segona planta s’accedeix a la torre de guaita del castell.

L’església de Santa Maria de Florejacs és orientada a llevant, però l’actual edifici és de factura classicitzant i el campanar, més modern i de planta octogonal, porta la data del 1841. Una esvelta creu de terme, de pedra picada, embelleix el raval del poble.