al contingut a la navegació Informació de contacte

El Llor

El poble del Llor es troba aturonat al sector de llevant del terme, entre Bellveí i el Far.

Altitud: 552

Topònim: s'inscriuria en la sèrie nominativa segarrenca de noms de lloc referits a plantes i arbustos (llorer). Font: Els topònims de la Segarra; Albert Turull.

El poble del Llor es troba al sector de llevant del terme, entre Bellveí i el Far, aturonat. El nucli urbà es formà al voltant de l'antic castell del Llor, que coronava el cim. Alguns carrerons baixen del castell i altres fan la volta a la vila closa.

Al clos s'hi entra per un portal obert a la banda de llevant. Prop del portal, fora del clos, hi ha l'església parroquial de Sant Julià del Llor, de la qual no ens ha arribat cap notícia documental. El conjunt de l'edificació revela diferents etapes en la seva construcció; la capçalera i els trams immediats s'insereixen dins una tradició que depèn de formes romàniques, mentre que la façana és classicitzant i porta la data del 1783, amb emblemes heràldics del poble i dels senyors de Copons.

El castell (Lauro, de “llorer”) és esmentat des del 1024 en unes discussions entre el bisbe Ermengol d'Urgell i el cavaller Guillem de Lavansa.