al contingut a la navegació Informació de contacte

Torà i els Jueus

L'antic call jueu de Torà es localitza a l'actual carrer Nou, en ple nucli antic de la població.

L'antic call jueu de Torà es localitza a l'actual carrer Nou, en ple nucli antic de la població. S'hi accedeix per dos portals, un de situat a la plaça de l'Església i pel portal Nou, amb entrada per la plaça del Pati. És envoltat de petites places, carrers estrets i carrerons de fort pendent, que recreen l'ambient de l'antiga vila medieval.

Molt a prop trobem el vell forn comunal, que avui acull el Museu del Pa. Al barri jueu toranès s'hi establí el primer comerç de la vila. En donen fe les entrades d'algunes cases que encara conserven la tipologia pròpia de les botigues medievals jueves, amb l'accés a l'esquerra i el taulell a la dreta de la façana per servir els clients des de dintre de la botiga.

Les llindes de moltes cases són també un valuós testimoni material de la presència dels jueus a la població; en alguns casos encara tenen gravat el símbol de Jesús, sigla, segons alguns historiadors, dels jueus conversos, a més de la data i el nom del propietari.

Residiren al call famílies benestants de la població, com el baró de Morrocurt, els Mujal o els Aldabó, aquests darrers fundadors amb els seus donatius de la botiga del blat o dels pobres i de l'hospital de la vila.

(Xavier Sunyer - Associació del Patrimoni Històric i Artístic de Torà –Ara Lleida-)