al contingut a la navegació Informació de contacte

L'Aguda

El llogaret de l'Aguda dista uns quatre quilòmetres de la vila de Torà.

Altitud: 610m

Topònim: lloc dit també l'Aguda de Torà, nom compost que ja es documenta al s. XII. El nom prové clarament de la situació orogràfica del lloc: un cim ben afilat, “agut”, damunt del mateix Torà. Font: Els topònims de la Segarra, Albert Turull.

El llogaret de l'Aguda dista uns quatre quilòmetres de la vila de Torà. Del castell de l'Aguda resten notables trossos de murs i de dues torres de 2 o 3 metres d'alçada. Sota el castell es desenvolupà una parròquia i un petit agrupament entorn seu, que tenia nou famílies el 1380. Aquesta parròquia tenia inicialment com a centre l'església de Sant Salvador de l'Aguda. Aquesta capella és un edifici romànic de pedra amb una nau, absis i porta al mur de migdia, que correspon a l'edifici que fou consagrat el 1190 pel bisbe d’Urgell, amb assistència dels Cervera, aleshores senyors del lloc.

L'església de Santa Maria de l'Aguda, que aviat prengué el relleu a l'església de Sant Salvador com a centre religiós de l'Aguda i, posteriorment, amb el caire de santuari, és un edifici dels segles XI i XII però modificat en diferents èpoques.