al contingut a la navegació Informació de contacte

Tarroja de Segarra

L'únic nucli de població del municipi és el poble de Tarroja de Segarra, que s'alça en un coster situat a la dreta del Sió.

Altitud: 460 m


Topònim: cal interpretar aquest topònim com a aglutinació i contracció del substantiu “torre” i l'adjectiu “roja”, o del substantiu “terra” i del mateix adjectiu. Els factors històrics i documentals, però, sembla que juguen a favor de la primera possibilitat i, doncs, d'una evolució Torre-roja< Torroja< Tarroja. Font: Els topònims de la Segarra; Albert Turull

L'únic nucli de població del municipi és el poble de Tarroja de Segarra, que s'alça en un coster situat a la dreta del Sió. El lloc és esmentat ja el 1015.

El barri modern ha estat edificat vers el nord, on el coster es transforma en planell, prop de la carretera on hi ha també algunes cases disseminades. El clos més primitiu, que estigué emmurallat, està centrat per la plaça de l'Església, en el qual s'entra per tres portals i carrerons coberts.

L'església parroquial de Sant Salvador de Tarroja conserva un tros de paret i una portalada ara tapiada d'època romànica, damunt la qual es bastí el campanar a la fi de l'edat mitjana, però la major part de l'edifici és del segle XVIII, d'estil classicitzant i de grans proporcions.

A la riba esquerra del Sió hi trobem l'ermita de Sant Julià, i al sector septentrional del terme la de Sant Antoni.

Prop de Tarroja s'han trobat restes arqueològiques: al pla de la Mata, ceràmica neolítica i restes d'una vil·la romana.