al contingut a la navegació Informació de contacte

Sant Ramon

El poble de Sant Ramon és relativament modern, perquè té l’origen en el monestir de mercedaris que s’hi fundà al segle XIII, en el lloc on abans existia una ermita dedicada a Sant Nicolau.

Altitud: 640m

Topònim:
 el nom prové del famós monestir de mercedaris dedicat a Sant Ramon Nonat, que era fill de Portell. Font: Els topònims de la Segarra, Albert Turull.

El poble de Sant Ramon és relativament modern, perquè té l’origen en el monestir de mercedaris que s’hi fundà al segle XIII, en el lloc on abans existia una ermita dedicada a Sant Nicolau. Diu la llegenda que el santuari es creà en el lloc on una mula cega que transportava les despulles de sant Ramon Nonat caigué morta després de donar tres toms. Cloent així la disputa que existia entre les poblacions de Cardona, Portell i Barcelona sobre qui s’havia de quedar el cos del sant. El 31 d’agost, festivitat de Sant Ramon, es celebren els tres toms.

L’església del monestir de Sant Ramon és un magnífic edifici barroc d’una gran nau amb capelles laterals i cúpula al creuer, acabada amb línies neoclàssiques. El monestir s’organitza entorn d’un claustre, datat el 1802, d’estil neoclàssic, amb una cisterna-templet al mig. Al monestir de Sant Ramon s’hi troba una important col·lecció d’Exvots.

El poble antic, que ara forma una agrupació urbana amb Sant Ramon, és la Manresana. Té l’estil dels altres pobles de la Segarra amb l’església de Sant Jaume de la Manresana tocant al defora del clos; un carrer principal que va de l’església al castell i una gran casa senyorial. L’església ha perdut una gran part de l’estructura primitiva amb les reformes que s’hi feren als segles XVIII i XIX.