al contingut a la navegació Informació de contacte

Vicfred

Vicfred es troba al sector NE del terme de Sant Guim de la Plana, al marge del gran planell de Guissona. El territori és planer i un extraordinari mirador al nord de la Segarra.

Altitud: 635m
Habitants: 39 (IDESCAT 2014)

Topònim: Hi ha dues teories sobre aquest nom, totalment deslligades l’una de l’altra. Una d’antroponímica, que veu en aquest topònim un reflex del nom personal germànic “Wigfrid” o “Wigfred” que es conserva com a cognom sota la forma de “VIcfred”. La segona hipòtesi en fa una composició del substantiu “vic” (poblet) amb l’adjectiu “fret” ? freit ? fractum (trencat). La primera alternativa, però, és la més acceptable. Font: Els topònims de la Segarra, Albert Turull.

Vicfred es troba al sector NE del terme de Sant Guim de la Plana, al marge del gran planell de Guissona. El territori és planer i un extraordinari mirador al N de la Segarra.

L’església parroquial de Sant Esteve de Vicfred, situada al lloc on es trobava l’antiga església, porta a la llinda la data del 1585 i el campanar va ser refet el 1901.

El seu castell ja es menciona en el testament de Mir de Llobera l’any 1080. Quan el rei Pere el Cerimoniós va instituir el comtat de Cardona, l’any 1375, el castell de Vicfred és especialment anomenat en el document que fou de la seva propietat fins al segle XVII.