al contingut a la navegació Informació de contacte

Sant Guim de Freixenet

L´origen del poble de Sant Guim de Freixenet va ser l´estació de ferrocarril que tan aviat com fou construïda es començà a edificar el barri del Mig i el de Dalt.

Altitud: 738

Topònim: el nom de Sant Guim de Freixenet és pres directament de l'antic nucli de Sant Guim de la Rabassa que es troba situat a uns 2 quilòmetres en direcció sud-oest. Font: Els topònims de la Segarra, Albert Turull.

L'origen del poble de Sant Guim de Freixenet va ser l'estació de ferrocarril que tan aviat com fou construïda es començà a edificar el barri del Mig i el de Dalt. El 1900 ja tenia onze edificis. El tren va passar per primera vegada el 30 de maig de 1860 fent el trajecte de Manresa a Lleida. Els trens però passaven de llarg i no va ser fins al 1885 que s'hi va inaugurar l'estació.

Per tal de donar serveis religiosos a la població recent creada es comença a edificar l'església del Sagrat Cor de Sant Guim de Freixenet que es va inaugurar l'any 1928. Des del 1943 és parròquia i el 1965 es va instal·lar el rellotge del campanar. L'estil arquitectònic ha estat qualificat com de colonial, ja que recorda les edificacions de certes zones rurals dels Estats Units o d'Austràlia. La primera coberta del temple era de fusta, però en acabar la guerra civil es va fer una volta d'obra i la teulada de pissarra.

L'edifici més interessant del poble i un bon exponent de les edificacions agràries que Cèsar Martinell dugué a terme a partir de 1916, és el Celler Cooperatiu de Sant Guim de Freixenet, aixecat el 1920. Aquest és anomenat popularment el Sindicat de Sant Guim.


El sindicat de Cervera i el de Sant Guim de Freixenet