al contingut a la navegació Informació de contacte

La torre del campanar

Contràriament a la majoria dels pobles de la Segarra, on els campanars queden integrats dins l'estructura arquitectònica de les esglésies, la torre del campanar de Sanaüja es troba en un altre indret de la plaça Major.

Contràriament a la majoria dels pobles de la comarca, on els campanars queden integrats dins l’estructura arquitectònica de les esglésies, la torre del campanar de Sanaüja es troba emplaçada en un altre indret de la plaça Major.

L’actual torre del campanar presenta un primer nivell per sota del qual queda format el pas cobert d’accés a la plaça. Damunt de l’alçada de les cases s’aixeca la torre amb quatre cares coronades per una cornisa que sustenta l’estructura de ferro on hi ha les campanes, alhora que culmina amb una mena de penell amb l’escut de Sanaüja. L’esfera del rellotge està situada en la cara que mira a la plaça.

La necessitat de la construcció d’un campanar nou apareix quan la maquinària del rellotge del castell ja fa molts anys que es troba malmesa i les dues campanes de l’església no són suficients per assumir totes les funcions com a únic campanar.

La construcció de la torre s’inicià l’estiu de 1929 i s’inaugurava el 8 de desembre del mateix any, festa de la Puríssima. Tant la construcció de l’edifici com de l’estructura de ferro de la part superior va ser obra dels paletes i el ferrer del poble. El rellotge es va encarregar a Barcelona.

Pel que fa a les campanes es va aprofitar la campana petita del castell. El castell va tenir les seves campanes fins a la Guerra Civil del 1936-1939, moment en què foren despenjades i destinades a material bèl·lic.

Font: Inventari del patrimoni arqueològic, arquitectònic i artístic de la Segarra. Vol I Municipi de Sanaüja