al contingut a la navegació Informació de contacte

Castell

El castell de Sanaüja és un dels més primerencs de la comarca de la Segarra

Bastit damunt dels diferents estrats de roca, presenta diferents fases constructives. Es tracta d’un castell termenat d’època alt-medieval, amb finalitat defensiva, ampliat posteriorment en etapes successives per convertir-lo en castell-palau o residència bisbal.

El castell de Sanaüja és un dels més primerencs de la comarca de la Segarra. La seva construcció obeeix a un tímid moviment de reconquesta que es va portar a terme la segona meitat del s. X, entre els anys 860 i 951. Al segle XI, que és quan s’organitzà el territori després de la conquesta, el lloc i el castell s’esmenten diverses vegades. Ja des d’aleshores el senyoriu del lloc va pertànyer a la mitra d’Urgell fins a la Desamortització de l’any 1837.

En època moderna, l’any 1580, el bisbe urgellenc Huc Amorós de Montcada, que passava els hiverns a Sanaüja, hi celebra un sínode. Tres anys més tard, concretament el 17 de desembre de 1583, el mateix Bisbe d’Urgell, ordena prevere a la capella del palau episcopal del Castell de Sanaüja, Josep Calassanç, fundador de les escoles Pies.

A la capella o església del castell s’hi venerava una imatge de la mare de déu, una estilitzada imatge romànica desapareguda durant la Guerra Civil de 1936-1939 i de la qual es coneix una bonica llegenda (El Judici de Déu) que recull Joan Amades a Folklore de Catalunya. La festa de la Mare de Déu del Castell se celebrava el Dilluns de Pasqua.

Font: Inventari del patrimoni arqueològic, arquitectònic i artístic de la Segarra. Vol I Municipi de Sanaüja