al contingut a la navegació Informació de contacte

Santuari de la Mare de Déu del Pla

En un dels altars del Santuari de la Mare de Déu del Pla si venera Santa Rita de qui se celebra la festa el 22 de maig i que constitueix una de les festes més populars de Sanaüja.

Edifici de planta rectangular situat als afores del poble. La façana d'ingrés del Santuari del Pla presenta en la seva part baixa tres portes d'arc de mig punt fets de maó, bastides damunt d'una graonada. La central és l'accés al nàrtex del Santuari, mentre les dues laterals són cegues. En un nivell superior hi ha un rosetó. Corona la façana un tester.

Pel que fa a l'interior, l'espai de l'església esdevé ordenat dins un eix longitudinal clarament establert per la nau central, coberta amb volta de canó amb llunetes i que té com a fita el presbiteri amb l'altar major i el cambril de la Mare de Déu.

Al mateix indret on avui hi ha les ruïnes del convent agustinià, s'hi documenta a l'edat mitjana una església del mateix nom.

Després de la destrucció durant la Guerra Civil, les capelles laterals s'han anat omplint amb diferents imatges i, en alguns casos, s'han restaurat les estructures dels altars originals. L'advocació que gaudeix de més devoció i que s'ha erigit en patrona virtual del poble és Santa Rita, molt venerada en aquest santuari i de la qual se celebra la festa el 22 de maig.

Font: Inventari del patrimoni arqueològic, arquitectònic i artístic de la Segarra. Vol I Municipi de Sanaüja