al contingut a la navegació Informació de contacte

Sant Antolí i Vilanova

El nucli més antic, el poble de Sant Antoli, s’estén per una costa a la riba esquerra del riu Ondara. És format per uns carrerons que en altres temps eren tancats per dos portals.

Altitud: 587 m

Topònim: l’antic nucli acastellat de Sant Antolí juntament amb el modern Vilanova a format un sol nucli prenent els dos topònims. El primer nucli central degué sorgir entorn del castell i d’una església, de sant Antolí, de la qual prengué nom. L’antropònim “Antolí”, variant d’Antoní, ve a ser un diminutiu habitual d’Antoni. Font: Els topònims de la Segarra, Albert Turull.

El nucli més antic, el poble de Sant Antolí, s’estén per una costa a la riba esquerra del riu Ondara. És format per uns carrerons que en altres temps eren tancats per dos portals. L’antiga església parroquial és al cim de la costa. La part esquerra de l’edifici conserva la construcció romànica, mentre que a la dreta s’obriren dues gran arcades per fer-hi un eixample amb trets gòtics. Al segle XVIII s’hi afegí la capella de Sant Isidre. Prop de l’església es conserva una part de l’antic castell o palau dels Aimeric, de traça gòtica.

Durant la segona meitat del segle XVI va ser construïda una gran plaça fora del nucli vell i que s’anomenà Vilanova de Sant Antolí. El 1950 s’inaugurà la nova església parroquial de Santa Maria de Sant Antolí, que unia Sant Antolí amb Vilanova.