al contingut a la navegació Informació de contacte

Rubinat

El poble de Rubinat està situat a la costa d’un turó. Està format per dos carrers més o menys paral·lels, on hi ha l’església de Santa Maria.

Altitud: 671m

El poble de Rubinat està situat a la costa d’un turó. Està format per dos carrers més o menys paral·lels, on hi ha l’església de Santa Maria, un notable edifici romànic de tres naus, que primitivament tenia tres absis. El campanar és dels segles XVII o XVIII. Es conserven encara les restes molt malmeses de l’antic castell.

Vers el naixement del Torrent Salat, a la partida de Sant Romà, hi ha la capella del mateix nom, documentada des del segle XIII, però refeta més tard. Ara es troba abandonada i a la mateixa clotada hi ha les restes de l’antiga explotació d’aigua de Rubinat.

El castell de Rubinat fou conquerit i repoblat entorn del 1055. Caercí de Cervera va vendre el lloc a l’abat de Poblet a l’inici del segle XIV. El 1578 passà als comtes d’Erill, que foren senyors del lloc fins a la fi dels senyorius.

És famosa la batalla de Rubinat, lliurada els dies 21 i 22 de juliol de 1462, en la qual Joan II derrotà la host barcelonina, formada per la Diputació del General de Catalunya i el castlà de Cervera amb gent de la Segarra i l’Urgell.