al contingut a la navegació Informació de contacte

El Mas de Bondia

El Mas de Bondia es troba a uns tres quilòmetres a ponent de Montornès, en una situació que recorda la dels poblats ibèrics.

Altitud: 493m

Topònim: El nom d'aquest poble no presenta un significat del tot clar, malgrat la comprensió directa que qualsevol catalanoparlant té de cadascun dels mots que el formen. El primer component és inequívoc. Pel que fa al segon, és lògic decantar-se per una interpretació antroponímica: Bondia com a cognom, o com a nom personal femení d'època medieval. Font: Els topònims de la Segarra, Albert Turull.

El Mas de Bondia es troba a uns tres quilòmetres a ponent de Montornès, en una situació que recorda la dels poblats ibèrics. Ocupa la carena d'un tossal elevat de llevant a ponent. Té un carrer únic sense sortida, al qual s'accedeix a través d'un gran portal adovellat, i constitueix un magnífic exemple de vila closa on la part de darrere de les cases feia de muralla.

Hi ha elements dispersos d'una primitiva església romànica, entre ells un interessant capitell incrustat en una de les parets de contenció de la plaça, amb figures humanes.

Un escut en una de les cases testimonia el domini dels Templers sobre el lloc.