al contingut a la navegació Informació de contacte

Vilagrasseta

El lloc i el castell de Vilagrasseta és esmentat des del 1059, en que els comtes de Barcelona el donaren a Dalmau Gerovard i a la seva muller.

Altitud: 618 m

Topònim: Fins al s. XIV, aquest poble s'anomenava Vilagrassa, de manera que el nom actual n'és clarament un diminutiu. Pel que fa al topònim base, es tracta d'una composició del substantiu “vila” amb l'adjectiu “grassa”, òbviament no en el seu significat actual sinó en el de “gran” o “rica”. Pel que fa al diminutiu, és molt probable que aquesta sufixació es degués a la col·lisió nominal amb el lloc de Vilagrassa situat prop de Tàrrega que tindria una importància estratègica i unes dimensions superiors al lloc que ens ocupa. Font: Els topònims de la Segarra; Albert Turull.

Aquesta petita població es troba al sector septentrional del terme de Montoliu de Segarra. L'església parroquial de Sant Andreu de Vilagrasseta conserva unes parets del temple primitiu, però fou refeta dins una estètica neoclàssica al segle XVIII. Al nucli hi ha un casal d'aspecte medieval i, als afores, hi ha un antic molí i la capella de Sant Julià.

El lloc i el castell de Vilagrasseta és esmentat des del 1059, en què els comtes de Barcelona Ramon Berenguer i Almodis el donaren a Dalmau Gerovard i a la seva muller. Passa als Cervera i Ramon de Cervera el donà el 1227 al monestir de Santes Creus. Hi havia tingut drets de castlania l'ordre de l'Hospital.