al contingut a la navegació Informació de contacte

La Vila de Guissona

La vila de Guissona, situada a la part central del municipi, és a l’esquerra de la riera del Passerell.

Altitud: 484m

La vila de Guissona, situada a la part central del municipi, és a l'esquerra de la riera del Passerell. Conserva part de la muralla; trossos de llenços de carreuada i la porta N de l'antiga muralla medieval (Portal de l'Àngel).
La plaça Major és porticada i molts carrers de la vila són enllosats. L'església arxiprestal de Santa Maria fou bastida el darrer quart del segle XVIII per l’arquitecte Feliu Borràs. El nou temple substituí una edificació anterior que tenia el seu origen en una col·legiata agustiniana. De l'església vella es conserven només la capella de la Mare de Déu del Claustre i la del Sant Crist. A l'exterior destaca la façana, que deriva de la tipologia establerta a partir del frontispici de la Universitat de Cervera.

Les restes arqueològiques més antigues del passat de Guissona són el poblat situat a l’actual plaça del Vell Pla i potser a Capdevila. La datació d'aquest poblat es remunta a principi de l'edat de Ferro (segle IX – VIII a. C.) Posteriorment es transformà en ciutat romana, amb la denominació de Iesso. D'aquesta època s’han trobat diverses làpides, prou explícites per evidenciar el caràcter de ciutat de Iesso.

Guissona compta amb el Parc Arqueològic de Iesso i amb el Museu Eduard Camps