Granyena de Segarra
La vila de Granyena de Segarra es troba en un tossal coronat pel seu antic castell.
Altitud: 636 m
Topònim: Pel que fa a la seva etimologia ens hem de remuntar a la llengua llatina, fins al nom personal “Graniena”, que per la seva banda fóra derivat, amb un sufix –ena del masculí “Granius”. Font: Els topònims de la Segarra; d´Albert Turull.
La vila de Granyena de Segarra s'alça en un tossal coronat pel seu antic castell. Els portals i altres racons medievals marquen el límit de l'antic clos de la vila, dominat per l'escalinata i el temple parroquial. Des de la fi de l'Edat Mitjana es comença a construir a extramurs, i al segle XVIII es construí la plaça i el carrer de Sant Pere sobre l'antic cementiri.
L'església parroquial de Santa Maria és un gran edifici neoclàssic, un dels més grans i interessants de la Segarra, construït a la fi del segle XVIII amb tres naus i un majestuós campanar que marca la silueta del poble.
Del castell de Granyena, al cim de la vila, fet en la seva major part pels Templers, resten unes grans parets d'uns quants metres d'alçada que donen la mesura de la gran construcció. Fou la segona fortificació del lloc, ja que a mig quilòmetre al sud del poble hi ha les ruïnes d'una torre cilíndrica que va fer servei de guàrdia o defensa al segle XI i part del XII. Al cementiri prop del castell, actualment s'hi ha urbanitzat una plaça, hi ha una capella que potser correspon a la de l'època dels Templers.