al contingut a la navegació Informació de contacte

Estaràs

Cap de municipi, el poble d'Estaràs està situat a la dreta del Sió, format per un carrer principal i uns quants carrerons s'estén per la costa sota l'església i la casa senyorial.

Altitud: 596 m

Topònim: El nom d'Estaràs continua força obscur, fins i tot després que se n'hagin ocupat els millors especialistes catalans en toponímia. Sembla molt probable que tingui un origen pre-romà. Ara bé, si ibèric, preindoeuropeu o cèltic és quelcom que no admet certituds, així com tampoc el seu contingut semàntic. Font: Els topònims de la Segarra; Albert Turull.

Cap de municipi, el poble d'Estaràs està situat a la dreta del Sió, format per un carrer principal i uns quants carrerons s'estén per la costa sota l'església i la casa senyorial. Aquesta casa, que va pertànyer als Vilallonga, és un edifici amb grans finestrals que, encara que reformats, deixen entreveure l'origen gòtic del casal.

L'església parroquial de Sant Julià està situada fora del poble. Sobre les seves parets romàniques s'hi feren algunes modificacions. Entre les sepultures de l'interior n'hi ha una dels Vilallonga amb els seus emblemes heràldics.