al contingut a la navegació Informació de contacte

El municipi d'Estaràs

Aquest municipi es format per un mosaic de petites entitats d'història i tradició diferents, bé que agrupades a principi del segle XIX sota el nom d'una d´aquestes entitats, la d'Estaràs.

Habitants: 164 (IDESCAT 2023)

Aquest municipi que té una extensió de 20,99 km2 és situat entre els plans de Sant Guim de Freixenet al S i els de Sant Ramon al N. El formen un mosaic de petites entitats d'història i tradició diferents, bé que agrupades al principi del segle XIX sota el nom d'una d'aquestes entitats, la d'Estaràs. Els nuclis de població són Estaràs, cap de municipi, Ferran, Gàver, Vergós Guerrejat, Alta-riba i Malacara.

La geografia d'aquest municipi és accidentada, formada per una vall més ampla, la d'Estaràs i per petites valls secundàries i elevacions solcades per petits torrents, com ara el de Malacara, que donen origen al riu Sió, que neix a Gàver.

Des del punt de vista històric, el component més antic del terme municipal d'Estaràs és Gàver, esmentat com a lloc fronterer amb el sector àrab el 1015.

La major part de la terra és de conreu, però hi resten clapes de bosc de pins, rebolls i alzines. El conreu de secà ocupa la major part del terme. La ramaderia complementa l'agricultura.