al contingut a la navegació Informació de contacte

Alta-Riba

Alta-riba està situat en un tossal, entre Estaràs i la Manresana. L'antiga esglesiola on des de l'Edat Mitjana es venera Sant Jordi pertanyia al bisbat de Vic.

Altitud: 664 m

Topònim: El seu nom, que evidentment és compost, reflecteix de forma descriptiva una realitat orogràfica. En aquest cas Alta funciona com a adjectiu, i s'aplica al substantiu Riba, que en primera instancia devia correspondre als marges d'un petit corrent d'aigua. Font: Els topònims de la Segarra; Albert Turull

Alta-riba està situat en un tossal, entre Estaràs i la Manresana. L'antiga esglesiola on des de l’Edat Mitjana es venera Sant Jordi pertanyia al bisbat de Vic.

El castell d´Alta–riba, esmentat des del 1110, va ser venut el 1238 per Guillem de Cervera al monestir de Santes Creus, que el tingué fins a la desamortització.

Actualment s'hi conserven les ruïnes d'un castell que, segons la seva estructura, és anterior a l'època gòtica. És probable que d'aquest castell procedeixi la família Alta-riba, que romangué en altres llocs de la Segarra i que al segle XIV eren procuradors del vescomte de Cardona