al contingut a la navegació Informació de contacte

Pelagalls

Prop del nucli urbà hi ha la bella església romànica de Sant Esteve de Pelagalls.

Altitud: 411 m
Habitants: 30 (IDESCAT 2014)

Al sector esquerre del Sió hi ha el poble de Pelagalls. Forma un petit agrupament prop del qual hi ha la bella església romànica de Sant Esteve de Pelagalls. Generalment, a la Catalunya Nova, el romànic és més tardà i evolucionat que el de la Catalunya Vella, però aquesta església té molts trets característics del romànic primitiu, igual que d’altres esglésies disseminades al llarg del Sió. Exteriorment destaca la portalada oberta al mur de ponent. Durant el segle XVIII s’hi van fer reformes importants.

El 1968, quan es procedia a una restauració del temple, es trobà sota l’altar un reliquiari policromat amb un pergamí de l’acta de consagració, efectuada el 14 de novembre de 1180 pel bisbe d’Urgell, Arnau de Preixens. El document anava acompanyat d’unes relíquies de Sant Ermengol, Sant Llàtzer i d’altres sants.

En el petit nucli de Pelagalls, de carrerons estrets amb algunes antigues arcades, es conserven algunes cases d’aspecte medieval. La jurisdicció del lloc, esmentat ja el 1099, fou dels senyors de les Pallargues i l’església depenia del bisbe d’Urgell.