al contingut a la navegació Informació de contacte

Montcortès

A llevant de l'Aranyó hi ha el llogaret de Montcortès de Segarra, esmentat ja el 1095.

Altitud: 473 m

Topònim: per molt que l'accepció actualment bàsica del mot "cortès" faci referència a la mena de tracte propi de les corts senyorials, i que això s'avingui perfectament amb l'existència en aquest lloc d'un magnífic castell, no hem d'oblidar la possibilitat que aquest nom provingui del mot "cort" (corral o estable). El fet que l'actual castell fos bastit al s. XVI podria ser un argument vàlid en aquest darrer sentit, però, d'altra banda, cal considerar que aquest edifici renaixentista es va edificar sobre una base anterior, de manera que el factor cronològic no permet tancar el dilema entre "cortès" i "cort". Font: Els topònims de la Segarra, Albert Turull.

A llevant de l'Aranyó hi ha el llogaret de Montcortès de Segarra, esmentat ja el 1095. El lloc és format per un carrer de cases dels segles XVIII i XIX presidit per la majestuosa presència del castell. 

El castell de Montcortès és un notable edifici de pedra picada, planta rectangular, dues torres bessones quadrades, gran portalada de mig punt adovellada, finestrals de tipus renaixentista i galeria d'arcs rebaixats al pis superior. Va ser construït a partir del 1493.

L'església de Santa Anna de Montcortès, petit edifici del segle XVI amb campanar d'espadanya, depèn eclesiàsticament de la parròquia de Sedó.