al contingut a la navegació Informació de contacte

Les Pallargues

El poble de les Pallargues es troba en un tossal a la dreta del riu Sió, agrupat a redós del temple parroquial i, al migdia, del gran casal o castell que s’aixeca al punt més alt.

Altitud: 412 m

Topònim: segons Albert Turull, deu ser una formació ja romànica a partir del genèric “pallarga”, quasi sinònim de paller. Font: Els topònims de la Segarra, Albert Turull.

El poble de les Pallargues es troba en un tossal a la dreta del riu Sió, agrupat a redós del temple parroquial i, al migdia, del gran casal o castell que s'aixeca al punt més alt. Els carrerons, amb algunes arcades, aflueixen a una plaça vora el castell. L'església parroquial de Sant Salvador va ser reconstruïda modernament dins els paràmetres neoclàssics.

En mig de la població s'alça el castell de les Pallargues documentat des del 1061 amb el nom “d'Espallargues” en referència als pallers. El castell es va construir en un emplaçament aïllat i en el punt més alt al costat del riu Sió, a poc a poc es va veure envoltat de cases fins a formar un nucli urbà. Entorn l'any 1636 ja s’havien reunit unes 23 cases i bastit les muralles que l'envoltaven.

El castell de les Pallargues pertany al tipus de castell-palau típic de la Segarra. La seva planta és molt irregular, formada per tres polígons fruit de diverses etapes constructives.