al contingut a la navegació Informació de contacte

L'Aranyó

El poble d’Aranyó forma un agrupament urbà centrat pel gran castell de l'Aranyó, casa pairal de l'escriptor Manuel de Pedrolo.

Altitud: 461 m

Topònim: sembla molt probable que l'origen del nom de l'Aranyó és simplement el mateix aranyó, fruit de l'aranyoner. Font: Els topònims de la Segarra, Albert Turull

El poble de l'Aranyó es troba al sector meridional del terme dels Plans de Sió, prop de la carretera de Cervera a Agramunt. Forma un agrupament urbà centrat pel gran castell de l'Aranyó, casa pairal de l'escriptor Manuel de Pedrolo. El castell és de grans proporcions, de planta poligonal i amb una torre quadrada, portalada de dovelles llargues, finestrals renaixentistes i escut d'armes partit entre bandes i àguiles. El darrer pis presenta una galeria de petits arcs de mig punt a tota la façana Fou reedificat al segle XVI sobre una construcció anterior. S'entra al poble per un portal i carrer cobert. L'església parroquial de l'Assumpció de l'Aranyó conserva l'orientació primitiva i una portalada de dovelles però la resta ha estat totalment reconstruïda.

El castell de l'Aranyó és esmentat ja a l'inici del segle XII.

A migdia de l'Aranyó s’alcen dues grans roques de sauló de prop de quatre metres d'alçada, aïllades de cap sediment rocós i molt erosionades, que hom anomena popularment els Pallers de Pedra i que han donat lloc a llegendes populars. A poca distància, altres roques amb sepultures excavades i una sèrie de cavitats quadrangulars al tall vertical són dites les Ames, i hom suposa que corresponen a ossaris o columbaris sepulcrals.

L'Aranyó, els Pedrolo i la Guerra de Successió