al contingut a la navegació Informació de contacte

El Canós

El Canós va ser una vila closa i a la part alta hi ha una placeta entre cases de tipus senyorial

Altitud: 437 m

Topònim: si deixem a banda la possibilitat certa de que el topònim provingui del llinatge homònim, resten dues explicacions per aquest nom, totes dues absolutament indemostrables: que estigui relacionat, per sufixació, amb ca “gos”, o bé amb cana, variant antiga i dialectal de “cany”. En principi, sembla més versemblant aquesta darrera hipòtesi. Font: Els topònims de la Segarra; Albert Turull

L'agregat del Canós es troba al sector meridional del terme, a la riba dreta del torrent de la Figuerosa, en una elevació. Va ser una vila closa i a la part alta hi ha una placeta entre cases de tipus senyorial on s'entra per un carreró cobert, mentre que la part de la ribera està formada per un carrer amb construccions més modernes.

L'església parroquial de Sant Jaume té una portalada amb grans dovelles, però el conjunt de la construcció és del segle XVII i el campanar del XIX.

Al Canós hi ha, des de 1986, una estació agrometeorològica que constitueix una base per als nombrosos treballs d'investigació que es porten a terme en els conreus de la zona, que es caracteritza per una climatologia extrema al llarg de l'any.

L'any 1332, el Canós entrà a formar part del veïnatge de Cervera. Posteriorment va pertànyer als Satorre (segle XV), als Marc, senyors de Montcortès (segles XVI-XVII), i a la fi de l'Antic Règim era de la família Pedrolo.