al contingut a la navegació Informació de contacte

La Cardosa

Es té notícies del nucli des del segle XI, quan formava una quadra o explotació agrícola sota el domini de diversos castlans i cavallers.


Topònim: Alhora d'analitzar aquest nom cal tenir en consideració diversos elements. En primer lloc, que actualment, al topònim s'hi anteposa sempre l'article; en segon lloc, l'existència molt probable d'una sèrie nominativa segarrenca de topònims formats per noms de plantes i la presència del sufix –osa. Aquests tres fets constitueixen una argumentació per afirmar que la Cardosa deu el seu nom a l'espècie botànica dels cards. Font: Els topònims de la Segarra; Albert Turull.

El poblet de la Cardosa es troba prop de la carretera d'Agramunt. La petita església de Sant Pere (o dels Sants Apòstols), d'origen medieval, és a ponent de la població. L'antic castell de la Cardosa o casa senyorial és actualment una masoveria.

Es té notícies del nucli des del segle XI, quan formava una quadra o explotació agrícola sota el domini de diversos castlans i cavallers. El 1269 devia formar part del terme de Tarroja, ja que els Cardona, senyors de Tarroja concediren aquest any una important carta de franqueses a un grup de cerverins perquè s'establissin al pla de la Cardosa, concessió amb nombroses llibertats i exempció de prestacions senyorials. El 1398 la Cardosa esdevingué carrer de Cervera, l'any 1452 va passar mitjançant compra a Guillem de Tàrrega i a la fi de l'antic règim pertanyia als Montull de Tello.