al contingut a la navegació Informació de contacte

La Muralla

Les muralles conservades a Cervera foren aixecades durant els segles XIV i XV.

Les muralles conservades a Cervera foren aixecades durant els segles XIV i XV. Aquesta construcció va aprofitar-se de l'existència d'una fortificació anterior. S'inscriuen en el conjunt de fortificacions aixecades durant aquesta època a diferents llocs del Principat per fer front als avenços tècnics en matèria d'armament i els canvis de tàctica militar.

Dins l'antic perímetre emmurallat poden distingir-se clarament dos sectors, situats al nord i al sud de l'actual plaça Santa Anna. El sector meridional, considerat com la “fortalesa principal” de la vila, fou edificat durant la segona meitat del s. XIV i es conserva gairebé íntegre. El sector septentrional, pràcticament desaparegut, fou construït al llarg del s. XV i l'obra va tenir sempre un caràcter secundari.

En total, tot el circuit sumava gairebé 3.000 metres lineals de muralles i encerclava una superfície propera als 200.000 m2. Els murs tenien una amplada que oscil·lava entre 6 i 10 pams i una alçada de 10-12 m. Aquesta muralla tenia una vintena de torres i deu portals pels quals, duran diferents èpoques, va accedir-se a la població. La fortificació es completava amb un fossat de vuit metres d'ample, barbacanes, talussos, merlets, mantellets, cadafals i passos de ronda que permetien la instal·lació de bombardes.

El 1982 s'inaugurà vora la muralla el monument a la Generalitat de Catalunya, obra de Josep M. Subirachs.