al contingut a la navegació Informació de contacte

Castellnou d'Oluges

Castellnou d´Oluges (o Oluja) es troba a la riba esquerra del Sió.


Topònim: dit també Castellnou d'Oluja. Sobre la interpretació de Castellnou no hi ha cap dubte lingüístic. Respecte a les Oluges, és la població de major importància que precedeix aquest Castellnou en el descens de la conca alta del Sió, i més concretament expressa la propietat clara d'una determinada família: els Oluja. Font: Els topònims de la Segarra; Albert Turull.

Castellnou d'Oluges (o Oluja) es troba a la riba esquerra del Sió. El poble és centrat per una plaça. En el pla inferior hi ha el sector més modern i l'església parroquial de Sant Pere, refeta al s. XVI. Aquesta església conserva alguna paret de la primitiva construcció i a l'interior de l'edifici hi ha sarcòfags de pedra pertanyents a les famílies Oluja i Castellnou.

Dominant el tossal per on s'estenen les cases, hi ha una torre de planta quadrangular i algunes parets, restes del castell de Castellnou.

Castellnou participà amb altres pobles veïns, com Sant Guim de la Plana, el Llor, la Manresana i Oluja Jussana, en l'avalot contra els jueus del call de Cervera (1391), els quals eren econòmicament potents i creditors de molts pagesos de la comarca.