al contingut a la navegació Informació de contacte

Castell de Lloberola

La primera notícia del castell de Lloberolo és del 1041 i, poc després, el 1046, es documenta el qui podria ser el castlà, Ramon Guillem de Lloberola.

El primer esment del lloc de Lloberola es troba en el testament del comte Ermengol I, datat l’any 1007. En aquest testament el comte llegà per almoines quatre parelles de bous que tenia a Lloberola. La primera notícia del castell és del 1041 i, poc després, el 1046, es documenta el qui podria ser el castlà del castell, Ramon Guillem de Lloberola. L'alt domini del castell devia restar, però, en mans del comte d'Urgell. A començaments del segle XV es confirma el domini dels Cardona sobre Lloberola i al segle XVII la senyoria havia passat als Agulló-Pinós-Sagarriga.

El castell de Lloberola és una de les edificacions més interessants i antigues de la Segarra i un dels castells preromànics més notables de Catalunya. Les restes que s'han conservat sembla que foren edificades en tres moments diferents. És probable que en un primer moment es construís un mur transversal a l’extrem nord. En un segon moment s’edificà una torre de planta quadrangular a l’extrem sud i un mur perimetral. Finalment, en un tercer moment, es construí el recobriment d’aquesta torre meridional. Es tracta d'una torre de planta trapezial, embolcallada en tres dels seus costats per una torre d'angles arrodonits, forma de transició entre les plantes quadrangulars i les plantes circulars.