al contingut a la navegació Informació de contacte

Biosca


Topònim: Nom d'origen pre-romà, però es desconeix la família lingüística pre-romana a què pertany. Font: Els topònims de la Segarra; Albert Turull.

El poble de Biosca està situat al peu d'un petit turó a la dreta de la riera del mateix nom. En entrar-hi, ens trobem un raval i, després de passar el pont, s'entra al nucli que restava tancat amb les muralles que baixaven del castell.

La plaça de l'Església és voltada de carrerons amb indrets coberts amb volta sobre les cases que conserven la fesomia medieval. L'església de Santa Maria, com l'antiga església del castell, és de factura neoclàssica, a la llinda de la portalada duu l'any 1859.

El castell de Biosca, del qual encara perviuen restes de murs i una torre rodona central, és emplaçat al capdamunt del poble, sobre una roca. Vora seu hi ha l'antiga capella del castell, romànica, que era dedicada a Santa Maria i posteriorment a Sant Abdon i Sant Senén. Conserva la volta i a l'obra primitiva, probablement del segle XII, s'afegiren unes capelles gòtiques a migdia.