al contingut a la navegació Informació de contacte

Ruta de les Gesses

La ruta de les Gesses (Gessa= muntanya de guix) ens ofereix una vista esplèndida de la Vall del riu Llobregós.

Tipus: sender (no es pot fer amb bicicleta per l’abrupte del terreny)

Dificultat: Mitja
Total recorregut: 11, 5 / 12,53 km
Punt de partida i d’arribada: mas del Sot
www.llobregos.net 

(Gessa= muntanya de guix) La ruta comença a la masia Mas del Sot. Des d’aquí ens dirigim cap a Puig-Arner, on podrem gaudir d’una vista esplèndida de la Vall del riu Llobregós, ajudats per un panel panoràmic on es detalla tot el que es veu des d’aquest tossal guixenc.

Retrocedim i anem en direcció N una bona estoneta. De cop i volta trenquem a l’esquerra per guanyar altitud i resseguir la carena de les gesses. El paisatge ens dóna bones sorpreses: a la nostra dreta podrem veure Sanaüja. Caminant de forma planera, gaudirem més enllà de les muntanyes del Prepirineu, com el Port del Comte i Serra d’Aubenç, a nord-est el Castell de Ribelles i la serra del Montsec. A l’esquerra tenim les muntanyes del guix, cobertes de plantes protegides i gairebé úniques a Europa.

El ferm del camí de tant en tant brilla pels cristalls de guix que semblen de quars. Anem seguint un parell de quilòmetres per la carena en direcció ponent fins a arribar a trencar a mà esquerra per un corriol. Baixarem en direcció sud per un sender poc transitat, molt boscós i enrevessat, i arribarem a la font de Xarrapetes.

Continuem fins a enllaçar amb un petit corriol que marxa direcció sud i per un bosquet força espès; de cop i volta el sender gira 90º a l’esquerra i baixa en direcció est per un aragall ben pendent fins a arribar a la pista principal. Seguim la pista principal uns 200 metres i trenquem per visitar la font dels Camats, recentment restaurada.

Primer trobarem dues basses, i si anem seguint el lloc de la procedència de l’aigua, a uns 80 metres, arribarem a la font dels Camats, amb una teulada inspirada en la closca d´una tortuga del país. Retornem a la pista principal i seguim direcció llevant fins a les Torres del Riu, i seguim recte 3 km fins a arribar al Mas del Sot, punt de partida i d’arribada.