al contingut a la navegació Informació de contacte

Ruta de Vallferosa

La Ruta de la Torre de Vallferosa discorre pel nord de la Segarra, entre Torà i Vallferosa.

Tipus: BTT
Dificultat: Mitjana
Total recorregut: 22,65 km.
Punt de partida i d’arribada: Torà
Mereixen una parada:
Nucli antic de Torà
Torre de Vallferosa

Descripció:
La Ruta de la Torre de Vallferosa discorre pel nord de la Segarra, entre Torà i Vallferosa. En aquest indret es troba un dels paisatges més agrestes de la comarca, amb vegetació de pins, rouredes i amb uns relleus trencats que dificulten els conreus i posen a prova les cames dels ciclistes. A més, un ric patrimoni ens recorda que aquesta contrada fou cap a l’any 1000, el territori més avançat de la frontera entre els feudals i l’Al-Àndalus.

Torà
 és la població principal. El seu nucli antic, de planta semicircular entorn de l’església de Sant Gil, correspon a un poblament medieval, al qual s’afegí un raval al segle XVI.

A través del pont de les Merites de Torà es pot arribar fins a la torre de Vallferosa impressionant exemple de les fortificacions frontereres dels segles VIII i IX segons els últims estudis de Carboni 14. La torre fa 35 m. d'altura, una de les més altes d'Europa d'aquesta època. A l'Ajuntament de Torà es pot reservar una visita guiada a la torre i, pujar fins a la terrassa superior.

La ruta també passa per la necròpolis del Clot dels Nens Xics, un indret on trobarem tombes excavades a la roca que podrien ser de nens i nenes molt petits. La datació segons algunes fonts podria ser entre els segles IX i X.

Entre Vallferosa i Torà es passa pel santuari de l’Aguda, edifici romànic del segle XI – XII molt reformat, i les restes del castell medieval del mateix nom.