al contingut a la navegació Informació de contacte

Presentació

“L’excel·lència o la inferioritat dels éssers no resideix en els seus cossos segons el sexe, sinó en la perfecció de les conductes i les virtuts” (Christine de Pissan. Venècia, 1364 - Poissy, 1431)

Entre merlets vol ser un petit reconeixement de totes les dones anònimes que, han contribuït a la nostra història i al desenvolupament de la societat. El projecte pretén ser una plataforma per donar veu a una part de la societat, les dones, que recentment estan reivindicant el seu lloc en la història des del respecte i la igualtat entre gèneres.

Els merlets són els pilars d’obra de secció quadrangular que es construïen al punt més alt d’antigues fortaleses i castells amb finalitats defensives, i entre pilar i pilar es deixava un espai per poder atacar l’enemic. Eren, doncs, un element imprescindible en l’arquitectura d’aquestes edificacions, que tant servia per a l’atac com per a la protecció dels defensors del castell, que s’amagaven darrere seu.

El nostre treball vol destacar el paper de les dones que van viure entre aquests elements defensius característics: el de les que vivien rere els merlets (les dones nobles que residien als castells) i el de les que vivien fora, al seu voltant, però que van formar part de la seva història. 

Christine de Pisan (Venècia, 1364 - Poissy, 1431), escriptora molt prolífica i autora de la Ciutat de les dames, ens ha llegat una frase que il·lustra perfectament l’essència d’aquest projecte i la filosofia de vida de les nostres protagonistes: “L’excel·lència o la inferioritat dels éssers no resideix en els seus cossos segons el sexe, sinó en la perfecció de les conductes i les virtuts”.

A través de les vides de vuit dones, algunes de reals i d’altres de llegendàries (la dama de les flors, l’esposa del barber de Concabella, Aurembiaix d’Urgell, Violant de Cabrera, Aldonça Roig d’Ivorra, Guinedilda de Cervera, Blanca Alemany i la seva filla Sibil·la), recorrem una part molt significativa del nostre passat, l’edat mitjana, un període de mil anys, molt convuls, en què es van succeir nombroses transformacions socials, econòmiques, culturals, científiques... 

A la Segarra, d’aquest període es conserven nombrosos castells. La història d’aquests espais s’ha explicat sempre des d’una perspectiva masculina, Entre merlets ens permet endinsar-nos en la seva història des d’una nova mirada, que ens descobrirà les dones que van viure dins d’aquestes edificacions o a redós seu.

Resseguir les passes de Violant, d’Aldonça, de Guinedilda, d’Aurembiaix, de Blanca i de Sibil·la no ha estat fàcil. Encara avui la informació que en tenim és minsa, però a poc a poc es va donant visibilitat a les dones i al seu paper determinant en la història i en la societat. Esperem que gaudiu tot descobrint-la.

Amb la col·laboració de:

ara_lleida_diputacio_patronat_.png