al contingut a la navegació Informació de contacte

Talavera

Les esglésies de Sant Jaume de Pallerols, Santa Creu de Pavia i Sant Salvador de Talavera són els millors exemples del romànic del municipi de Talavera.

Sant Jaume de Pallerols

Una de les primeres referències d’aquesta església data de 1093, en què els senyors de Montlleó la cediren a Santa Maria de Montserrat. Aquesta església apareix en la llista de parròquies del bisbat de Vic de mitjan segle XII.

És un edifici d’una sola nau, coberta amb volta de canó de perfil semicircular, capçada per un absis semicircular. L’església fou alterada per la construcció d’una segona nau i una porta d’arc de mig punt que s’obre a la façana est.

La porta principal, de factura gòtica, sobre a la façana nord.

Santa Creu de Pavia

Es tracta d’un edifici d’una sola nau, coberta amb volta de canó seguit. Es capçada a llevant per un absis de planta semicircular corbet amb volta de quart d’esfera. La datació de l’edifici correspon al segle XII.

Sant Salvador de Talavera

La parròquia de Talavera és esmentada per primera vegada a les llistes de parròquies del bisbat de Vic confegides als segles XI i XII. 

La parròquia de Talavera és un edifici d’època barroca, amb un santuari orientat a ponent i la porta a llevant, que conserva al mur sud un fragment de la façana de l’antiga església medieval, on destaca una porta paredada d’arc de mig punt amb dues arquivoltes motllurades.