al contingut a la navegació Informació de contacte

Ribera d'Ondara

L'antiga parròquia de Sant Antolí i la de Santa Maria de Rubinat consten per primera vegada en una relació de parròquies del bisbat de Vic del segle XI.

Església de Sant Antolí

Aquesta església va ser l’antiga parròquia del poble de Sant Antolí. Apareix documentada per primera vegada en les relacions de parròquies del bisbat de Vic dels segles XI i XII.

Es tracta d’un edifici d’una sola nau, coberta amb volta de canó de perfil semicircular i capçada a llevant per un absis també semicircular.

El mur sud ha desaparegut i ha estat totalment substituït per dues arcades que comuniquen la nau original amb una segona nau que s’afegí entre els segles XIV i XV. En aquest moment s’obrí una porta a la façana nord.

Santa Maria de Rubinat

El lloc de Rubinat es documentat des de 1059 i la parròquia de Santa Maria consta per primera vegada en una relació de parròquies del bisbat de Vic que es pot datar a mitjan del segle XI, on és esmentada amb el nom de Rabinat.

Santa Maria estigué molt vinculada a Sant Pere dels Arquells i va romandre dins el bisbat de Vic fins al 1957 que s’incorporà a la diòcesi de Solsona.

Les obres de neteja i restauració de l’edifici han permès identificar els seus elements originals, totalment emmascarats per les reformes dutes a terme al segle XVI. La seva estructura és de planta basilical de tres naus cobertes per voltes de canó de perfil semicircular, reforçades per dos arcs torals. D’aquests només es conserven els de la nau nord.

Les naus es capçaven a llevant per tres absis semicirculars. El central ha desaparegut.