al contingut a la navegació Informació de contacte

Biosca

Santa Maria del Solà de Lloberola i la Mare de Déu del Pla o Sant Pelegrí són els monuments més destacables del romànic a Biosca.

Santa Maria del Solà de Lloberola

Edifici d'una sola nau, té un absis rodó cobert amb volta peraltada sobre motllura de pla i cavet evolucionada. La nau és coberta amb volta apuntada. Té dos arcs torals i un de preabsidal apuntat. El mateix tipus de motllura de l'absis és a l'arrencada de la volta i dels arcs. Com a decoració té al frontispici, dues cares en relleu molt desgastades. A l'absis i murs laterals, de la nau, hi ha una cornisa a un metre de la coberta. A l'absis a més, hi ha columnes quadrangulars amb els angles bisellats i decorats amb claus. El capitell és llis, pla i cavet, però més sortit que la cornisa. Hi ha dues obertures a l'absis i una altra al mur del costat de l'epístola.

La portada és d'arc de mig punt adovellat, a sobre té una estirada espitllera. A la part superior, el campanar d'espadanya és de dues obertures.

Cada any, el dilluns de Pasqua, s'hi celebra un aplec molt concorregut, ja que la devoció a la Mare de Déu del Solà encara està molt arrelada a la comarca.

Mare de Déu del Pla o Sant Pelegrí de Biosca

És molt possible que la primera referència d'aquesta església es trobi en el testament sacramental de Ramon, castlà de Portell, l'any 1098, jurat pels seus marmessors sobre l'altar de Santa Maria una basílica situada al terme de Biosca, segurament la Mare de Déu del Pla.

L'edifici en el seu origen, era format per una sola nau capçada a llevant per un absis semicircular. Ara es presenta molt transformat per les successives remodelacions, que han provocat que l'església sigui de planta basilical amb tres naus.

L'absis original té una finestra d'arc de mig punt i de doble esqueixada. La porta principal presenta un arc rebaixat i simples arcuacions amb degradació sobre la qual hi ha un rosetó de mitjan segle XIX i un campanar de paret d'un sol ull, també de construcció posterior.
(font: Catalunya romànica)