al contingut a la navegació Informació de contacte

Cervera

Tot i que mostra diferents moments constructius és per la seva estructura una església gòtica típica catalana.

Església Parroquial de Santa Maria de Cervera

Tot i que mostra diferents moments constructius és per la seva estructura una església gòtica típica catalana encara que hi ha dues excepcions, el portal de Sant Martí i la porta de la sagristia, úniques mostres de l’arquitectura d’art romànic.

És una planta de creu llatina de tres naus, amb capelles entre els contraforts. La nau central és més ampla que les dues laterals i més alta. Als braços del creuer hi ha obertes capelles a cada costat així com al deambulatori.

A la capçalera hi ha els vitralls dissenyats per Colí de Maraia l’any 1413. També és de l’època la rosassa de damunt d’una de les entrades. Pel que fa a les claus de volta en la majoria s’explica la vida de Jesús a excepció de la que hi ha damunt l’altar que representa un cèrvol, com a símbol de la ciutat, i de la que es troba immediatament al seu darrere que té esculpida una figura vegetal.

Pel que fa a l’escultura destaca la capella del Santíssim Misteri amb el conjunt escultòric concebut i realitzat al s XVIII per Jaume Padró; les escultures dels apòstols al rerecor obra del mateix autor. Una Verge de pedra del s. XIII, els sepulcres historiats de Berenguer de Castelltort, Ramon Serra el Major i Ramon Serra el Vell i la pica baptismal.

Encaixat entre Santa Maria i l’Ajuntament s’alça el campanar que s’edifica durant els s XIV i XV. Cadascuna de les seves sis campanes té un nom amb un so determinat i es voltegen a mà.
Turisme de Cervera ofereix visites guiades a l'església de Santa Maria.