al contingut a la navegació Informació de contacte

Castells, Cases Fortes i Viles Closes.

L'abundant nombre de castells, torres, cases fortes i viles closes que hi ha a la Segarra ha fet que, en ocasions, la comarca s'hagi anomenat "Terra de Castells". No cal dir que hi ha castells arreu de Catalunya, però la Segarra concentra una notable quantitat d'aquests elements que ens parlen d'uns temps durs que foren, decisius per a l'esdevenir del país.

Castell de Cervera

Duran i Sanpere, indica que per les restes del castell hom pot deduir que es tractava d’una fortalesa de planta quadrangular amb torres cilíndriques a les cantonades, les quals eren defensades per espitlleres.

Castell de Malgrat

Actualment és un casal reformat que presideix el petit poble homònim situat a la dreta del riu Sió. El petit grup de cases que formen Malgrat de Segarra és una entitat de població de Cervera.

Castell d'Estaràs

En els seus orígens va pertànyer als Cervera. A partir del 1355 ja apareix com a senyor del lloc Ponç de Villalonga. El castell va ser d’aquesta família a finals del segle XIX.

Castell de Malacara

Una de les primeres referències que parlen d’aquest castell es troben en un període comprès entre 1068 i 1095, en un conveni establert entre el comte Guillem de Cerdanya i Hug Dalmau.

Castell de La Guàrdia-lada

És una de les fortaleses més notables de la comarca per la seva tipologia (planta pentagonal) i situació

Vila closa de Mas de Bondia

El 1181 el rei Alfons el Cast féu donació del castell de Montornès a l’orde del Temple, en la que hi va incloure el Mas de Bondia.

Castell de Sanaüja

El campanar de cadireta del castell de Sanaüja és, des del segle XVI, un signe d'identitat de la població.

Torre de Vilalta

Sembla que el castell de Vilalta va ser bastit a mitjan segle XI, quan es va poblar la zona.

Castell de Gospí

Del castell de Gospí es conserva una casa senyorial de la que destaca una esvelta torre en uns dels costats.

Castell de Bellveí

Actualment podem veure un gran casal dels segles XVI i XVII situat al centre del nucli antic de Bellveí.

Castell de La Morana

EL castell de la Morana apareix documentat per primera vegada l'any 1040 en l'acta de consagració de Santa Maria de la Seu d'Urgell.