al contingut a la navegació Informació de contacte

Sant Ramon

L'església del santuari de Sant Ramon és un magnífic edifici barroc d'una gran nau amb capelles laterals i cúpula al creuer.

Santuari de Sant Ramon Nonat

El 1245, el bisbe d’Urgell va fer donació de l’antiga ermita de Sant Nicolau a Pere Nolasc, fundador de l’ordre de la Mercè per establir-hi un enclavament de recollida d’almoina. El convent va ser ampliat entre el 1567 i 1625. Quan Urbà VIII va autoritzar el culte a Ramon Nonat el 1628, la devoció pel sant començà a créixer i el 1675, i sota el govern de Pere de Salazar, l’edifici s’amplià i es posà sota l’advocació de sant Ramon Nonat.

L’antic convent és la part més antiga (1675, segons el llindar de l’antiga porta), encara que reformat el 1798. Té dues plantes: el pis superior on hi havia les habitacions dels monjos i la planta baixa.

L’església és un magnífic edifici barroc d’una gran nau amb capelles laterals i cúpula al creuer, acabat un segle més tard d’iniciar-se’n la construcció amb línies neoclàssiques. A l’interior, en el creuer dret, es troba el cambril, amb el sepulcre del Sant obra de l’escultor Jaume Perelló. El conjunt del cambril és posterior a la guerra civil de 1936.

El retaule de l’altar major és una peça de grans dimensions, d’estil barroc amb les imatges de Sant Ramon i altres sants. Aquest retaule, del s XVIII, va ser comprat l’any 1947, ja que l’original va ser destruït durant la guerra del 1936.

La porta de l’església és la part més noble de l’edifici. Destaquen en el cos inferior quatre columnes salomòniques. En el centre de la porta hi ha l’escut de l’ordre de la Mercè i la data 1722. Més amunt, dues columnes salomòniques emmarquen la figura de sant Ramon.

El claustre és la part més nova del conjunt (1802). Les columnes, cilíndriques i d’una sola peça estan en consonància amb els capitells per la seva gran senzillesa i simplificació d’elements. Resalta en el centre del claustre el templet octogonal de la cisterna. A la galeria alta s’obren balcons d’arc escarser, amb decoració geomètrica en el marc.