al contingut a la navegació Informació de contacte

Guissona

L'esglèsia de Santa Maria de Guissona, malgrat ser una obra del darrer quart del segle XVIII en què dominaven les tendències neoclàssiques, és d'estil barroc

L'actual temple de Santa Maria de Guissona va ser construït al segle XVIII, però incorpora el campnar i les capelles del Claustre i del Sant Crist, d'èpoques anteriors, i que tenen els seus orígens en la Col·legiata Agustiniana consagrada per Sant Ot el 1099. 

El temple reflecteix la influència dels dos edificis lleidatans més importants del segle XVIII: la Universitat de Cervera i la Seu Nova de Lleida. La façana té un caire barroc en la seva estructura a manera de retaule, que recorda la de la Universitat de Cervera.

L'espai interior és de tres naus (l'única documentada a la Segarra junt amb l'església de Granyena i el paranimf de la Universitat). Com a cas excepcional en les esglésies de la comarca, els murs laterals tenen capelles de gran fondària, tres per banda.

La capella més rellevant de les existents a l'interior del temple i que té a més, el valor afegit de ser anterior a l'església del segle XVIII, és la capella de la Mare de Déu del Claustre, patrona de Guissona. El retaule de la Verge del Claustre és una peça barroca de grans dimensions i sumptuositat al servei de la imatge de la patrona de la vila.

Font: Inventari del Patrimoni Arqueològic, arquitectònic i artístic de la Segarra, Volum VII Guissona