al contingut a la navegació Informació de contacte

Cervera

La Universitat de Cervera és l'edifici més emblemàtic del barroc civil català.

Universitat de Cervera

La Universitat de Cervera és una de les obres més importants de l’arquitectura del s. XVIII a Catalunya. Amb el decret de 14 d’octubre de 1717 Felip V va ordenar erigir la Universitat de Cervera, l’obra va començar el 1718.

La planta de la Universitat s’organitza entorn de dos patis quadrats i un allargassat amb porxo continu. La zona més noble és el tram central, on hi ha la capella i la biblioteca.

Les tres façanes de l’edifici mostren el moment de transició en què es troba el fet artístic. La façana exterior principal és barroca, feta de pedra amb decoració de bronze. La façana principal interior és neoclàssica, amb semi pilastres jòniques, el simbòlic frontó i amb les dues torres, i tindrà una gran influència en l’arquitectura religiosa de la comarca. La contraporta és característica de la manera de fer dels enginyers (simetria i austeritat).

Al primer pis s’allotja el Paranimf, en forma de capella de tres naus sostingudes per pilars i cúpula hemisfèrica, presidida per un magnífic retaule d’alabastre obra de Jaume Padró.

Paeria de Cervera

La Paeria de Cervera es troba presidint la plaça Major. Tot i que es documenta al s. XIV un edifici amb funció de paeria, l’actual casa de la ciutat és un notable edifici barroc de cos quadrangular que absorbí alguns elements com les porxades primitives, integrades a l’interior de l’edifici, i l’estructura de l’antiga Taula de Canvi.

La façana és l’element més destacat de la construcció, que encara que presenta un conjunt molt harmònic, fou feta en dues etapes. L’obra original va ser projectada pel cerverí Francesc Puig el 1679 i enllestida el 1688. L’ampliació, que representà una prolongació de l’edifici pel costat de llevant imitant l’obra primitiva, va ser dissenyat per Jaume Padró el 1786. Aquesta ampliació responia a la necessitat de crear al costat de la paeria un nou cos de presons.

La paeria de Cervera ha de ser considerada com un dels edificis més originals de l’arquitectura civil catalana del barroc.

Des de l’interior s’accedeix al pou de gel, que comprèn els baixos de gran part de la plaça Major. Allí es recollia des del s XVI i fins a final del XVIII la neu a l’hivern. Molt a prop hi ha la capella de Santa Eulàlia d’estil gòtic, visible des del carrer Santa Maria. Al primer pis el saló dels reis i el de sessions d’estil rococó que fou ornamentat per Jaume Padró i que conserva el mobiliari utilitzat pel claustre de professors de la Universitat de Cervera.