al contingut a la navegació Informació de contacte

Segona sortida "Entre merlets"

Una cinquantena de persones van participar en la segona visita guiada del projecte “Entre Merlets” al castell de Florejacs i a les Sitges.

DIMECRES 11 MAIG 2022

El dissabte, 7 de maig va tenir lloc una visita guiada al lloc de les Sitges i al castell de Florejacs de la mà de la historiadora Gemma de Solà. La sortida s'emmarca en el projecte "Entre Merlets" que va ser inaugurat el passat mes de març amb visites al Concabella i al castell de les Pallargues.

El projecte “Entre Merlets” és una iniciativa de les àrees de Turisme, Cultura i Igualtat del Consell Comarcal de la Segarra i pretén crear espais de reflexió per fomentar noves mirades, avançar en la construcció de relats més equitatius, adequar-se a la realitat del segle XXI i, sobretot, donar veu a les dones que han estat silenciades i invisibilitzades malgrat contribuït a la nostra història i al desenvolupament de la societat segarrenca.

La Segarra és coneguda com a terra de castells. Aquestes edificacions ens suggereixen una societat militar dirigida per homes i que el paper de les dones era molt reduït, però tenien un paper destacat en les funcions diverses que exercien als castells. Diversos documents ens mostren comtesses que ostenten el poder, dames que governen castells, pageses que colonitzen...

Al lloc de les Sitges es va parlar de la importància del lloc com a espai d'intercanvi i que hom creu que va existir abans que el mateix castell, i del paper de les dones com a colonitzadores i repobladores del territori. Els nombrosos objectes i elements relacionats amb la indumentària (vestits, calçat, barrets...) que es conserven al castell de Florejacs van ser el fil conductor per tractar les diferents etapes de la vida d'una dona i com el vestit marcava les diferències entre gèneres i classes socials.

L'activitat, que va ser tot un èxit, va comptar amb l'assistència d'unes cinquanta persones que al final de la visita al castell de Florejacs van gaudir d'una petita sorpresa, un concert del grup de veus femenines Galindaina, que va tenir lloc a l'església de Florejacs.

El president del Consell Comarcal, Francesc Lluch; la consellera comarcal de Turisme, Montserrat Farrera, i la consellera d’igualtat al Consell, Gemma Martínez van assistir a l'acte en representació de la institució organitzadora.