Les construccions de pedra en sec
Les construccions de pedra en sec la segona càpsula visual que l’Àrea de Turisme ha elaborat per a potenciar els valors naturals de la comarca. La segona càpsula les “Construccions de pedra en sec” a càrrec de l’historiador Jordi Oliva.
DIMARTS 25 MAIG 2021
La segona càpsula visual que l’Àrea de Turisme ha elaborat per donar a conèixer i potenciar els valors naturals de la comarca, a càrrec de l'historiador Jordi Oliva.
L’arquitectura popular és, sense cap mena de dubte, un dels elements que més ens poden ajudar a configurar els trets identificatius d’un territori. La Segarra és l’àmbit perfecte perquè s’hagi desenvolupat una riquíssima varietat d’arquitectura popular, ja que aquesta es basa en construccions relacionades amb el món agrari i en una economia de subsistència que avui ha desaparegut.
Les construccions de pedra en sec tenen un gran valor històric i són un autèntic referent identitari en molts territoris on predominen. En aquest sentit, han configurat al llarg dels segles uns paisatges agrícoles i ramaders de gran valor. Conscients d’aquests valors, des de l’Àrea de Turisme del Consell Comarcal de la Segarra hem dedicat el segon vídeo en format càpsula, per potenciar els valors naturals de la comarca, a la pedra en sec. De la mà de l’historiador Jordi Oliva, coneixem les parets de marge, les més habituals a la comarca, l’objectiu pel qual van ser construïdes, els tipus de pedra utilitzats...
La tècnica de la pedra en sec va rebre el reconeixement, el novembre de 2018, com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO. El Ple del Consell Comarcal de la Segarra del 3 de maig de 2017, va aprovar per unanimitat una moció per donar suport a la candidatura internacional perquè l’arquitectura de pedra en sec rebés el reconeixement esmentat.
A més del Consell Comarcal, diferents ajuntaments de la comarca i entitats com l’Associació Espai Llobregós, l’Associació pel Patrimoni Artístic i Cultural de Torà i els Amics de l’Arquitectura popular des de fa anys treballen per donar valor i recuperar diversos elements d’arquitectura popular de la Segarra. Com afirma Jordi Oliva “som fills d’un territori amb una tradició antròpica que cal tenir en compte i que cal conservar perquè la identifica i la diferencia de tota la resta de territoris”.