al contingut a la navegació Informació de contacte

La ruta Entre Merlets es promociona amb un joc de rol

Amb el nom de “El Testament d’Arsenda. Una disputa pel territori”, les àrees de Turisme i Cultura i el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Consell Comarcal de la Segarra, estrenen un joc de rol per promocionar els castells de la Segarra des d’una perspectiva feminista.

DIMARTS 01 AGOST 2023

El dissabte 29 de juliol, en el marc de les visites guiades Entre Merlets, es va estrenar un nou producte turístic consistent en un joc de rol que té com a fil conductor el testament d’Arsenda d’Àger, dama del segle XI, esposa d’Arnau Mir de Tost, cavaller que va fortificar la vall del Sió amb castells com el de Florejacs. El joc dóna a conèixer com estava dividit el territori de l’actual Segarra i les relacions i disputes entre els comtats catalans i la taifa de Lleida per aquest espai de terra i el paper que hi van tenir les dones.

Mitjançant el testament, datat el 23 de maig de 1068, podem saber que Arsenda era una dona culta i refinada. Entre les seves pertinences personals destaca un joc d’escacs que deixa en herència al seu marit.

A partir d’aquest objecte s’estructura el joc, ambientat al segle XI, basat en personatges i fets històrics, però amb dosis de fantasia i acció  en què els participants han d’interpretar un rol i assolir els objectius que s’assignen a cada personatge.

Al joc, d’una durada de 50 minuts, hi poden participar fins a 30 persones repartides en tres equips.

El projecte Entre Merlets vol donar veu a les dones que van viure entre els merlets dels castells de la Segarra. Les dones nobles que vivien dins d’aquests edificis i de les camperoles que habitaven al seu voltant. Per aquest motiu s’ha instal·lat quatre plafons a l’exterior dels castells de Concabella, Florejacs, les Pallargues i les Sitges. L’explicació dels plafons es pot completar escanejant els codis QR que hi figuren.

La ruta guiada del dissabte dia 29 de juliol, que va comptar amb una trentena de participants,  va anar a càrrec de la historiadora Gemma de Solà. A Florejacs es va visitar l’interior del castell i un recorregut pel lloc de les Sitges. 

Roger Farré i Pol Bosch han estat els encarregats de desenvolupar aquesta nova oferta que diversifica el ventall de les propostes als castells de la Segarra, ampliar-lo cap a nous camps que vinculen activitats d’oci i turisme a partir del patrimoni de la comarca.