al contingut a la navegació Informació de contacte

Inauguració de la ruta Entre Merlets

Unes quaranta persones van assistir, el dissabte dia 12 de març, a la inauguració de la Ruta Entre Merlets, una mirada al nostre patrimoni des d’una perspectiva de gènere.

DIMECRES 16 MARÇ 2022

El dissabte, 12 de març, va tenir lloc l'acte d'inauguració de la ruta "Entre Merlets", un projecte de les àrees de Servei d'Informació i Atenció a les Dones i les Àrees de Turisme i de Cultura del Consell Comarcal de la Segarra. Aquest projecte pretén crear espais de reflexió per fomentar noves mirades, avançar en la construcció de relats més equitatius, adequar-se a la realitat del segle XXI i, sobretot, donar veu a les dones que han estat silenciades i invisibilitzades malgrat contribuït a la nostra història i al desenvolupament de la societat segarrenca.

La Segarra és coneguda com a terra de castells. Aquestes edificacions ens suggereixen una societat militar dirigida per homes i que el paper de les dones era molt reduït, però tenien un paper destacat en les funcions diverses que exercien als castells. Diversos documents ens mostren comtesses que ostenten el poder, dames que governen castells, pageses que colonitzen...

Amb aquesta iniciativa es vol donar veu a les dones que van viure entre els merlets dels castells de la Segarra. Les dones nobles que vivien dins d’aquests edificis i de les camperoles que habitaven al seu voltant. Per aquest motiu s’ha instal·lat quatre plafons a l’exterior dels castells de Concabella, Florejacs, les Pallargues i les Sitges. L’explicació dels plafons es pot completar escanejant els codis QR que hi figuren i que porten a un contingut web on, a més d’ampliar la informació, es pot veure quatre vídeos on dones que actualment viuen i treballen a la Segarra expliquen la seva experiència com a artesanes i creadores.

En la ruta inaugural de dissabte es van visitar dues poblacions de la Segarra, del municipi de Els Plans de Sió: Concabella i les Pallargues. De la mà de la historiadora Gemma de Solà, a Concabella es va fer un recorregut per la població en el que es va destacar la figura de Violant de Cabrera, senyora del lloc a finals del segle XV i a les Pallargues es va visitar el castell on es va posar de manifest la importància que van tenir les dones a l’hora de vetllar pel manteniment espiritual i material d’aquests espais i de tot el que els rodejava. En acabar les assistents van tenir una petita sorpresa, un berenar amb galetes que tenen nom de dona i una història al darrere.

A l’acte hi van assistir l’alcalde de Plans de Sió, Xavier Pintó, la consellera comarcal de cultura Elisabet Jové, que va donar la benvinguda als assistents i va presentar l’activitat, i la consellera comarcal de turisme, Montserrat Farrera.