Vallferosa
Habitants: 27 (IDESCAT 2014)
Topònim: Coneguda com a Vallferusa (1050) o Vallfraosa (fins al s. XIII-XIV), l'origen etimològic cal cercar-lo en el topònim que procedeix del nom comú frau (ferèstec) adfectivat. Una segona versió situa com a derivat d'afrau (congost): Font: Els topònims de la Segarra; Albert Turull.
Al nord del Torà hi ha el terme parroquial de Vallferosa, és la zona més agresta i àrida del municipi. L'antiga església parroquial de Sant Pere de Vallferosa, construïda de nou el 1698, s'alça a la vora de la riera del mateix nom i vora seu hi ha la imponent torre de guaita del castell de Vallferosa. L'església fou cedida el 1109 a Santa Maria de Solsona.
El castell de Vallferosa (kastrum de Valler Frausa) es documenta a partir de l'any 1052, quan era una de les fortaleses que guardaven la marca meridional del Solsonès.
Al principi, el castell estava construït per una torre de planta circular i alguna dependència auxiliar actualment desapareguda. Aquesta torre era de dimensions més petites que la que veiem avui, construïda al seu voltant a principis del segle XI. La torre actual és, de fet, impressionant: 33 m d'alçada i 12,30 m de diàmetre, amb una porta d'entrada situada a uns 10 m d'altura. La part superior de la torre, més estreta que la base mostra una corona de merlets i unes obertures situades a dos nivells diferents.
Vallferosa es pot considerar l'element fortificat més genuí de l'època en què les terres septentrionals de la marca de la Segarra eren la frontera més avançada amb al-Andalus.