al contingut a la navegació Informació de contacte

Sanaüja

La vila de Sanaüja s'alça a l’estreta vall de la riera del mateix nom, al peu del castell.

Altitud: 409m

Topònim: L’etimologia completa d’aquest topònim fóra “ZANI – GOIA” (origen basc) que significa “el guardià de dalt”, significació plenament acordada amb la importància de l’antic castell del lloc, el qual dominava de forma imponent. Font: Els topònims de la Segarra, Albert Turull.

La vila de Sanaüja s’alça a l’estreta vall de la riera del mateix nom, al peu del castell.

El nucli vell de la població era emmurallat i d’estructura aproximadament circular. Es conserven alguns portals interiors que obren el pas a carrerons i a alguna plaça. Dels antics portals d’accés a l’interior del poble en destaca el conegut com “la Portelleta”, un pas cobert amb una successió d’arcs que constitueix un dels llocs més encisadors de la vila.

La plaça Major, porticada amb arcs apuntats i de mig punt, ja existia al segle XVI. En aquesta plaça hi ha la torre de les Hores i l’església parroquial que substituí l’antiga església del castell. El temple, anomenat Santa Maria de la Plaça, tot i que és documentat des del segle XIV, és un edifici gòtic del segle XVI. L’església és un edifici d’una sola nau amb capelles laterals i destaquen les escultures d’alguns capitells i claus de volta.

El castell de Sanaüja és situat sobre un turó que domina el poble. Es tracta d’un dels castells més primerencs de la comarca i els seus orígens es remunten al segle XI. Les restes que avui es conserven evidencien diverses fases constructives. Als segles XVI i XVII el castell fou convertit en palau episcopal. D’aquesta època és el campanar de cadireta amb cinc ulls.

El pont medieval (segles XIV – XV) era, antigament, el principal accés a la vila. Es tracta d’una construcció sòlida amb dos arcs de mig punt, mènsules i tallamar, que constitueix un dels exemples més interessant de l’arquitectura civil de les nostres contrades.

El lloc de Sanaüja va ser conquerit pel comte d’Urgell el 951. Aquest any la seva església consta com a depenent del bisbat d’Urgell. El castell de Sanaüja és documentat el 1001. El llinatge dels Sanaüja, que en origen devia ser vinculat al lloc, apareix al segle XII detenint la senyoria del Llor (Torrefeta i Florejacs).

A l’estiu del 2000, es va inaugurar la nova piscina lúdicoesportiva de Sanaüja, una de les més modernes i innovadores de la comarca tant pel disseny com per les instal•lacions.

Festa de Sant Antoni Abad