al contingut a la navegació Informació de contacte

Concabella

Al centre del poble hi ha el gran castell de Concabella, casal senyorial de planta quadrada, amb pati interior, noble portalada, finestrals renaixentistes i dues torres quadrades.

Altitud: 409m

Topònim: el topònim és un compost del substantiu orogràfic “conca” i de l'adjectiu “bella”. Font: Els topònims de la Segarra, Albert Turull

El poble de Concabella és a la dreta del Sió. Centra l'agrupament el gran castell, casal senyorial de planta quadrada i 30 metres de façana, amb un pati interior, noble portalada, finestrals renaixentistes i dues torres quadrades.

A l'extrem est de la plaça hi ha l’església parroquial de Sant Salvador de Concabella, romànica amb una magnífica portalada amb columnes, capitells i arcades d'estil romànic lleidatà del segle XII.

El castell de Concabella alberga el Centre d'Interpretació dels Castells del Sió. Des del 1040 hi ha notícies del castell que, encara que pertanyia al comtat i bisbat d'Urgell, fou molt relacionat en els aspectes religiós i econòmic amb Solsona i Cardona. Des del segle XII són coneguts diversos personatges amb el cognom Concabella, entre els quals destaquen Pere de Concabella (1198) i els Concabella, senyors de les Pallargues.

El dret de cuixa i el senyor de Concabella (llegenda)