al contingut a la navegació Informació de contacte

Ruta L2 de la Guerra Civil

“Línia L-2. Itinerari pels espais de la Guerra Civil a la Segarra” és un projecte que s’inscriu dins dels Espais de Memòria de Memorial Democràtic de Catalunya i està pensat per contribuir, des del rigor històric, al doble objectiu de recuperar la memòria col•lectiva, i de conservar i difondre els principis de llibertat i democràcia.

L’itinerari amb BTT que proposem pretén contribuir al coneixement de la Guerra Civil de 1936 -1939 a la Segarra a partir d’un recorregut per diferents espais que ens ofereixen una visió aproximada d’uns esdeveniments que van marcar el present i el futur d’aquestes terres. El recorregut esdevé un recurs vàlid en l’àmbit didàctic i també turístic.

El trajecte s’emmarca dins l’espai geogràfic que va formar l’anomenada L-2 al seu pas per la Segarra, una línia de fortificació que anava de nord a sud des de la Seu d’Urgell fins a Tarragona amb l’objectiu inicial de defensar el territori català i d’aturar l’eventual avanç de l’exèrcit de Franco.

S’estructura en tres blocs temàtics a partir d’un fil conductor que posa èmfasi en l’individu i el patiment humà. El primer bloc presenta l’arbitrarietat i la represàlia en zona republicana, a partir de l’acció dels incontrolats i del SIM. El segon bloc mostra la difícil vida en la rereguarda immediata. El tercer bloc ens situarà en el context del nou règim franquista, que perpetua el patiment i l’exemplifica omplint presons i camps de concentració.

Geografia de l’itinerari
Km. O Plaça Santa Anna de Cervera
Km. 3,2. Clot dels Àubens
1- L’acció dels incontrolats. Entre els llocs que la memòria col•lectiva cita com a testimonials de la persecució religiosa a la Segarra figura la partida del terme coneguda com el Clot dels Àubens.
Km 14,1. Concabella
2- El món penitenciari del SIM. El poble de Concabella va convertir-se a partir del maig de 1938, i durant quatre mesos, en base del camp de treball n. 4
Km 19,8. Partida del “Camp d’Aviació” (a 600 m de la L-303)
3- Les ales de la “Gloriosa” a la Segarra. El comandament de l’aviació republicana va planificar la construcció d’una xarxa de petits aeròdroms per tot el territori, entre els quals hi va haver el de l’Aranyó, conegut també com de Cervera.
Km 29,5. Afores del Canós (a 600 m al sud-oest del poble)
4- Quan el front s’atansa. El maig de 1938 van començar les obres de fortificació de la L-2, una línia de defensa que a la Segarra protegia els principals eixos de penetració de l’enemic.
Km 36,7. Cementiri de Cervera
5- La mort, el rastre amarg del dia a dia. El cementiri de Cervera es va convertir durant la Guerra Civil en una immensa fossa comuna de centenars de soldats i civils que van trobar la mort en aquesta ciutat.
Km 38. Cervera, passeig Balmes (acabar el recorregut a peu)
6- El front a prop, el pas del front. (passeig Balmes, davant de l’escola Jaume Balmes) Amb l’arribada del front a Catalunya, Cervera i la Segarra van haver de preparar-se per donar cabuda a nombroses instal•lacions i serveis militars, com l’Hospital de base del XVIII Cos d’Exèrcit republicà.
7- Cervera sota les bombes. (passeig de l’Estació). El bombardeig sobre ciutats i pobles sense protecció va convertir-se per primera vegada a la història en una estratègia emprada per l’aviació nazi i feixista al servei de Franco per tal de destruir objectius militars, comunicacions i minvar la moral de la rereguarda. Cervera no en va escapar.
8- Cervera dins el mapa concentracionari de Franco. (passeig de la Universitat). El 24 de gener de 1939 es creava a Cervera un camp de concentració per a milers de presoners, primer de l’Exèrcit de Franco i després del mateix règim. També hi van passar militars aliats fugits de l’Europa ocupada i guardes fronterers alemanys després de l’alliberament del sud de França, a l’agost de 1944.

Document Actions